Badacsony

Szőlő, bor, vulkanikus szikla, Balaton, turista, mit is jelent a Badacsony?

Tanúhegy, a valamikori talajfelszín magasságáról tanúskodik, amit az erózió hosszú évek alatt elmosott. A környék legmagasabb hegye. Alakja csaknem kerek, minek hozzávetőleg 11 km a kerülete. A badacsonyi kilátóról körültekintve Pazar kilátás tárul a szemünk elé. Ha szeretnénk megmászni a kilátóhoz vezető utat, túrabakancs legyen nálunk, sportcipőbe, kistopánba bokatörés fenyegethet bennünket. A legtetejével kezdtem és lefelé haladva a Kisfaludi ház várja vendégeit, ami 2016-os évben zárva volt, de várhatólag 2017 tavaszán újra megnyit.

Bevallom én még nem voltam ott személyesen, tavaly szerettem volna megnézni, így várom az idei nyitást. Az autót érdemes az alsó parkolóban hagyni, egy kis séta nem árt, a táj mesél, szőlő mindenfelé, a panoráma a Balatonra meg csodás. Érdemes tiszta időben menni, hogy mindent lássunk. A Római úton haladva magánpincék várják a szomjas turistát, itt sofőrök hátrányban, aki teheti és kedve van hozzá érdemes tömegközlekedéssel eljutni Badacsonyba vagy megszállni egy hétvégére. A borok finomak, az emberek kedvesek. Nekem van egy kedvenc pincészetem, ahol mindig veszek otthonra bort, ha erre járok. Szezonba ki lehet ülni a kertekbe, teraszokra, zsíros kenyér, egy hosszúlépés vagy fröccs, vagy tisztán, ki ahogyan szereti.

Közeledve a parthoz a vasút állomás környékén szuvenír, büfék, sütödék, meg borozók. Minden mi szem, szájnak ingere, meg persze pénztárcának. De valljuk be, a balatoni hekk, olyan tengeri hal, ami csak ott esik jól és csak ott olyan. Aztán tovább a móló. Vitorlás kikötő. Én itt mindig elmerengek, milyen jó is lenne egy kis hajó…

Ha akarunk séta hajókázhatunk, ha nem csak nézelődünk. Pecásoknal ajánlanám a figyelmébe a környéket, jó horgászhelyek vannak. Badacsony nekem mindig a szívem csücske marad, akár télen, akár nyáron, megvan a maga szépsége és varázsa. Most már találunk itt szállodákat, éttermeket, amik éven át nyitva vannak. A hattyúk és kacsák nem veszik rossz néven ha viszel nekik egy kis eledelt.

Rengeteg program várja az idelátogatókat szinte éven át, érdemes figyelni ezeket. Erről információkat az interneten bőven találunk. Ha túrához trendi táskával szeretnénk érkezni érdemes egy pillantást vetni ide.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.