Hogyan ne vessz el az online világban?

Az elmúlt években annyi változás történt körülöttünk, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

Okostelefon, tablet, laptop vagy valamilyen kütyü nélkül már nem tudnánk létezni. Az ember ezzel kel, ezzel fekszik: első dolga, ha felébred, hogy keresi a kütyüjét, megnézi az e-mailjeit, időjárást, a híreket, a különböző közösségi portálokat. Vannak közöttünk olyanok, akiknek ez már természetes, vannak, akik csak ismerkednek az online világgal, mert nem ebben nőttek fel, de mostanra megkerülhetetlenné vált számukra, bármennyire is idegenkednek tőle. A munkahelyek világában is nélkülözhetetlenné váltak az okos eszközök, a online világ újdonságai, a közösségi média. Szinte minden lehetséges dolgot igyekszük online elintézni úgy, hogy lehetőleg ki se kelljen mozdulni az otthonunkból, a munkahelyünkről. Bámulatos gyorsasággal válnak elérhetővé újabb és újabb szolgáltatások, amelyek már online is intézhetőek. A változással egyidejűleg egy új életforma is kialakult, amit mindenki maga dönt el, hogy mennyire enged meg az életébe – gondolná az ember -, azonban sokkal aggresszívabb ez a változás annál. Nincs választásunk. A régi világ a múlté, az új pedig visszavonhatatlanul utat tör magának, rákényszerítve mindenkit a változásra. És a túlélésünk záloga a magánéletben, a munkahelyen és a földön is.

Homokba dughatjuk a fejünket vagy kihasználhatjuk az új világ előnyeit és kialakíthatunk magunknak egy olyan életet, amely az új online és offline környezetünkben is biztosítja számunkra a nyugalmat. Ezen a ponton most nem az anyagiakra gondoltunk. Az egy másik cikk témája lehet, itt nem erről van szó.

Az online világ létrejötte és előretörése számos előnyt lehetőséget és veszélyt is rejt magában. Ahhoz, hogy ezt észrevegyük, gyökeresen másképp kell tekintenünk a körülöttünk zajló változásokra. Ez egy gondolkodásmód, amit néhányan már kifejlesztettek magukban és szokássá gyakoroltak, sokan felismerték és tudatosan tesznek a szokásaik átalakítása érdekében és még sokan vannak, akik fel sem ismerték. Ez utóbbi nem feltétlenül embertársaink hibája. Hisszük azt, hogy feladatunk átsegíteni a környezetünkben élőket, akik nehezen ismerik fel vagy felismerték, de nem tudják, mit kezdjenek online világ szinte becsapódásszerű érkezésével.

Nézzük az online világ néhány előnyét, ami az ember életét nagymértékben segítheti, ha megtanulunk élni vele:

Ami online elintézhető, azért nem érdemes személyesen útrakelni.

Ezzel időt és pénzt is spórolhatunk.

Ma már egy hétköznapi bevásárlás is elintézhető online, bár erről azt gondoljuk, hogy időt biztosan spórolhatunk vele, pénzt azonban nem mindig. Ennek az az oka, hogy nem minden közkedvelt élelmiszer áruház kínál online rendelési és kiszállítási lehetőséget, ezért nem azonos a fizikai értelemben vett hétköznapi kellékek bevásárlása az online rendeléssel.

Például ruházat, táskák, elektronikai cikkek, autóalkatrészek, szépségápolási termékek esetében – a teljesség igénye nélkül – már nagymértékben közelít a választék az internetes áruházak virtuális polcain és a bevásárló központok boltjaiban, az árak pedig sokszor online kedvezőbbek, a vásárlási feltételek vitathatatlanul jobbak számunkra online.

Ha a hivatali ügyintézéseket nézzük, érdemes mindig tájékozódni, hogy az adott ügyet el lehet-e intézni e-mailben, telefonon vagy az adott hivatal, szolgáltató internetes honlapján keresztül. Ha igen, akkor teljesen felesleges beballagni az ügyfélszolgálatokra, utazni, várni, időt tölteni, mert a fotelből néhány perc alatt végezhetünk az egésszel az így felszabaduló időt pedig saját magunkra vagy családunkra fordíthatjuk, dolgozhatunk a ház körül, de akár vállalhatunk kiegészítő munkát is.

Ha megismertük az online világ lényegét, tudjuk mire kell figyelni (ezt később részletesen is kifejtjük), akkor már nem félünk a lehetőségek kihasználásától.

A félelem forrása az ismeretlen. Ez legyőzhető tanulással.

Rengeteg információ elérhető számunkra néhány kattintással, ha tudjuk, hogyan keressünk rá.

Ez szintén tanulható. Olyan hatalmas információ halmaz (könyvek, zenék, cikkek, újságok, áruházak, árak, termékek, jogszabályok és még rengeteg minden) áll az ember rendelkezésére, amire nem is gondolnak sokan. Amit korábban több órás könyvtári kutatással, olvasással, utána járással tudhattunk csak meg, azt ma már néhány perc és néhány kattintás segítségével azonnal elérhetünk. Tanulj meg élni vele! Segítünk!

Nem szabad elmennünk amellett a tény mellett sem, hogy bizony az internet világa rejt veszélyeket magában. Az internet sem mentes a visszaélésektől.

Nézzük néhány fő szempontot, amire mindenképpen figyeljünk, elsősorban letöltések, vásárlások, regisztrációk előtt:

Mindig nézzük meg az oldal alján a kapcsolat, impresszum, (vagy hasonló elnevezésű menüpontban, esetleg az ÁSZF-ben), hogy pontosan ki üzemeltetni az oldalt. Egy adott oldal üzmeletetője lehet magánszemély (például személyes weboldal, blog) vagy cég is, sőt ez bármikor megváltozhat. A cégek esetében mindenképpen látnunk kell a cég nevét, címét (székhely esetleg telephely is), adószámát, és szerencsés esetben az elérhetőségét is. Ez azért fontos számunkra, mert megtudjuk, hogy belföldi vagy külföldi céggel állunk szemben, van-e elérhetősége (telefon, e-mailcím), ha szükségünk lenne rá. Ez alapján el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e az adott oldalon  regisztrálni, vásárolni. Sok esetben egy magyar nyelvű weboldal mögött külföldi cég áll, ami nem feltétlenül jelent rosszat, de fontos tudnunk, hogy ha a weboldal nyelve magyar, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy magyarországi cég áll mögötte.

Az interneten ma már biztonságosan vásárolhatunk a bankkártyánkkal is. A weboldalak, webáruházak biztonságos banki kártya elfogadó rendszereket használnak vagy erre szolgáló közvetítő szolgáltatót, mint például a PayPal. A PayPal-t nyugodt szívvel tudjuk javasolni az interneten vásárolt termékek kifizetésére, mert egy független szolgáltató, ahol vásárlóként panaszt tehetünk, ha nem kaptuk meg a csomagunkat vagy nem azt kaptuk, amit kértünk. A PayPal felveszi a kapcsolatot az eladóval és segít a probléma megoldásában. Ha a PayPal nem tudom meggyőződni arról, hogy az eladó a csomagunkat feladta, és ténylegesen a mi címünkre adta fel, akkor visszakapjuk a pénzünket. Biztonságos. Ha valaki mégis idegenkedik az interneten történő bankkártyás fizetéstől, szinte minden esetben rendelkezésre áll az utánvétes fizetési lehetőség (készpénzben a futárnál a csomag átvételekor), inkább válassza azt.

Nagyon fontos, hogy e-mailben semmilyen szolgáltató nem kér személyes adatokat vagy bankkártya adatokat, ezért ha ilyen jellegű e-mailt kapunk semmiképpen se válaszoljunk rá, hanem töröljük.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.