Kis-Balaton

Kapcsolódj ki, mozdulj meg! Jelszó: kirándulás.

Egy szép szombat délelőtt elindulunk a Kis-Balatonra.

A Tüskevár című filmre talán mindenki emlékszik, lápos, mocsaras, rétek, ligetes fűzfa erdők, milliónyi madár, és végtelen nádas. Nekem így él emlékeimben a film alapján ez a csodálatos természeti értékekkel bíró Kis-Balaton, ami a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik tájegysége. Kétszáz éve még a Balaton öble volt, de a vízszabályozások hatására mai napra a Balaton vizének biológiai úton történő tisztításának a feladatát látja el, valamint a tó vízszintjének szabályozását. Területe kicsit kevesebb mint 150 négyzetkilométer. Élővilága egyedi, és jelentős. Kirándulásunk során biztos látunk vízimadarakat, emlősöket, erre az élőhelyre jellemző állatokat.

Kettes ütem Hidvégi-tó

Madár megfigyelés, akkor irány a Zalavár mellett található kettes ütemnek nevezett zsilip rendszer, hallépcső, Madárvárta fakunyhó. Szemkápráztató élővilág és panoráma, ami itt vár bennünket. Vannak részei ahova csak engedéllyel vagy vezetővel lehet bemenni. Egy jó sétával át lehet jutni a Kis-Balaton Házhoz. Én javaslom inkább, hogy autóval körbe, mert onnan még van hova tovább.

Kis-Balaton Ház

2000-ben a millennium évében nyitott meg, Zalavár – Várszigeten ez a bemutató ház. A Kis-Balaton természeti értékeit, és a vízszabályozás folyamatát, ütemeit mutatja be látványos, interaktív és mindenki számára érthető formában. Érdekes és látványos turisztikai célpont.

Kányavári-sziget

Mind kirándulóknak, mind a horgászat szerelmeseinek kivalló úti cél. A szigetre egy fa hídon lehet bejutni, ami a maga nemében egyedülálló.

Fa híd a Kányavári szigetre

Látvány a hídról

A hídról az érintetlen vízi világ tárul elénk, szabad vízfelületekkel tarkított nádas. Kiváló madármegfigyelő hely. Akinek van távcsöve az erre a kirándulásra ne hagyja otthon. Lencse végre kaphatunk itt bütykös hattyút, kiskócsagot, nagykócsagot, szürke gémet. Nádirigót, tőkés récét, és még sorolhatnám. Ha van madárhatározó kézikönyved, azt is hozd magaddal, mert olyan fajokkal is találkozhatsz, amiket nem ismersz fel elsőre, hasznos segítség lehet.

Tovább haladva a sziget rendezett, parkosított, piknikező helyek, kilátó, horgászhelyek találhatók, de aki csak sétálni akar erre a célra kiépített ösvényen megteheti. A szigethez érkezve parkoló díjat ugyan szednek, de nem felháborító a napi parkolás ára, ami tartalmazza a mosdó használatát, ami meglepően kulturált és tiszta volt ott jártunkkor. Egy kis büfé gondoskodik arról, ha megéheznénk, megszomjaznánk.

Mindent összevetve egy napot el lehet itt tölteni, kint a szabadban, jó levegőn. Családosoknak, pároknak, mindenkinek jó kirándulást, időtöltést nyújt a hely, aki szereti a természetet. Ha már természet, akkor érkezzünk természetes anyagból készült trendi, bőr hátizsákkal, amit itt találsz.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.