Keszthely

A Balaton nyugati végén, a Zalai-dombság és a Keszthelyi-fennsík dombjai, völgyei ölelik körbe, délen kissé sík, északi irányban dombos felszín jellemzi. Balaton ezen része foglalja magába a Keszthelyi-öblöt. Ember emlékezet óta lakott ez a terület, időszámítás előtt, bronzkor, voltak itt rómaiak, hont foglaltunk, aztán törökök, mindenki szerette ezt a környéket, ezt bizonyítják a város különböző területeiről előkerülő leletek. A város és környék fejlődéséhez nagyban hozzájárult a Festetics család több tagja, és nyomaikat itt hagyva örökségként a mai turisták számára egy gyönyörű épülettel, a Festetics-kastéllyal ajándékozták meg az utókort. Parkjával, múzeumával Keszthely egyik ékköve. Ajánlani tudom még a Balaton Múzeumot, Vadászati Múzeumot. Keszthely nem egynapos program.

Két strand várja az ide érkezőket, a városi strand a móló mellett, kissé távolabb a város szélén a Helikon strand. Én magam jobban szeretem az utóbbit, nyugodtabb, árnyékosabb, szerintem jobb parkolási lehetőséggel, és nekem szimpatikusabb. De ezt döntse el mindenki maga.

Voltam mindkét helyen, a kaja szempontjából szinte mindegy, kielégítő volt a felhozatal, olyan igazi balatoni. Hekk, hamburger, pizza, lángos, sör, bor, üdítő, kinek mi. Rosszat még nem ettem, friss és jó. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem futhat bele ez ember neki nem éppen ízlő ételbe, de odafigyeléssel ez elkerülhető. Árakban megegyezik mindkét strand, balatonra jellemző árakat találunk. Ha már kiáztunk, vagy nem úszkálni, napozni jöttünk a keszthelyi balcsira, akkor is van bőven látni való. Kezdem a parton, aztán séta a város irányában.

A keszthelyi móló és környéke szép, tágas gondozott, egy valami szembe tűnik a két nagy épület a parton, ami már oly régóta gondos gazdára vár. Kissé romos, elhagyatott, lehangoló, valamikor szebb időkre emlékeztet. Mikor még javában üzemelhettek. Jó lenne ha valaki meglátná benne a fantáziát, szálló, étterem, szórakozóhely, bármi megélne ilyen helyen.

A móló végében kávézó és igazi hajók várnak ránk, szép élményt, pár órás elfoglaltságot kínálva. Sétahajókázás, aki nem tengeri beteg, és szereti, csak ajánlani tudom.

Ha visszaindulunk a város irányába, a pavilonsort nem szabad kihagyni. Étel ital, minden ami balatoni gasztronómia. És ha szuvenírt szeretnénk, azt is fogunk találni bőven. Az árak átlagosak, a minőség kielégítő minden szempontból. Nekem személy szerint van egy kedvenc borozóm a pavilon soron, ahol finom badacsonyi bort mérnek, még nem csalódtam, nincs pancsolás.

Elhagyva a partot tágas, gondozott park vezet fel a belvárosba, ahol megtaláljuk a sétáló utcát, annak végében a kastélyt. Mediterrán hangulat jellemzi a teret, sétáló utcát, templom és piac környékét. Árnyas fákkal szegélyezve a sétálóutcát, így a legmelegebb nyári napokon is találunk árnyékot. Kávézók, fagyizók, butikok váltogatják egymást, nem zavaróan. Tiszta és gondozott a környék. Nekem olyan „tengeri” hangulata van a helynek, az épületek, színek mind melegséget sugallnak, még télen is.

Kellemes túrához trendi hátizsákot itt találsz.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.