Kőszeg

Kőszeg, Vas- megyei kisváros, határszéle. Alpokalja, nyugat, észak-nyugati irányból hegyek fogják közre, a Kőszegi- hegység, az ausztriai területen a Borostyánkői-hegységben folytatódik.

Szabó-hegy kilátás Ausztriára.
Szabó-hegy kilátás Ausztriára.
Kőszegi-hegység, lucfenyves.
Kőszegi-hegység, lucfenyves.
Bükkös Kőszegi-hegység.
Bükkös Kőszegi-hegység.

Maga a település a Gyöngyös patak völgyében fekszik. 1328-ban királyi városi címet kapott, majd 1648-ban szabad királyi városi rangot. Város nagy részén főleg az óvárosi részen fellelhető a barokk építészeti stílus, de neogótikus jegyeket is találunk. Ilyen például a főtér végében magasodó Jézus szíve templom. Kőszeg szép, békés kisváros. Látnivalói közé tartozik a Jurisics- vár, 300 méter sétára a főtértől északnyugati irányban.

Kőszeg, Jurisics- vár.
Kőszeg, Jurisics- vár.
Várfal, Jurisics- vár. Kőszeg.
Várfal, Jurisics- vár. Kőszeg.

Turisztikailag jelentős helynek számít ez a Vas- megyei város, Ausztria szomszédságában. Múltjára visszatekintve mindkét országban jelentős szerepet töltött be. Azoknak tudom ajánlani, akik szeretnek túrázni, sok sétával bejárni a várost, és környékét. Néhol komolyabb emelkedőkbe ütközünk, de ezzel az Alpokalján, az Alpokban számolnunk kell.

Ki a természetbe! A Szabó-hegy autóval megközelíthető, az „Okmányos” parkolóban kell az autót hagyni.  Innen lehet menni az Óház kilátóhoz 2 km vagy a Hétforráshoz 2,5 km. Innen kirándulási célpont még az Erdészeti Múzeum 5,4 km, Stájer Házak 5,4 km, Írottkő 8,5 km a parkolótól. Még vannak turista célpontok, direkt nem sorolom fel mindet, aki veszi a fáradságot és kedve van egy szép napot eltölteni a természetben a szabad levegőn, az fedezze fel maga.

Kiadós séta után jólesik valami kis ennivaló, innivaló. A városban találunk éttermet, kávézót, fagyizót, borozót mindenkinek, ami szimpatikus. Jelentős borvidék, de erről majd egy másik cikkben.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.