Sárvár

Vas megye észak, észak-keleti részén fekszik, a Kemenesi dombság lábánál, a Rába folyó partján.

Rövid történelmi leírást tennék, csak nem szeretnék történelem órát tartani. Ami említésre méltó: a  Nádasdy vár. Kulturális központja a városnak, itt kapott helyet a városi könyvtár, múzeum, házasságkötő terem, galéria.

A Nádasdy család jeles tagja Tamás 1534-ben iskolát, majd 1537-ben nyomdát alapított. A nyomda vezetésével Sylvester Jánost bízta meg Nádasdy Tamás, kiegészítve azzal a feladattal, hogy fordítsa le magyar nyelvre az  Újtestamentumot és nyomtassa ki. Ezzel lett ez a könyv az első nyomtatott könyv Magyarországon.

A másik adottsága a városnak, amire a turizmusát építették, a gyógyvíz. 1961-ben fedezték fel ezt a természeti értéket, miután kőolajkutatók olaj helyett gyógyvizet találtak.

A városnak jelentős ipara volt, de a rendszer váltás negatív fordulatot hozott. A városban volt Cukorgyár, Vagon gyár, Pepsi töltő üzem, Kenyér gyár, Vágóhíd. Mint sok másik hasonló kaliberű magyar városban.

Napjainkra a turizmusra terelődött a hangsúly, de ipara is fejlődött valamennyire a multi cégek hatására.

Látnivalói: Nádasdy- vár, Arborétum, Gyógyfürdő, Csónakázó- tó.

Sárvár, Nádasdy-vár.
Sárvár, Nádasdy-vár.
Nádasdy-vár és várpark.
Nádasdy-vár és várpark.

Több jelentős wellness szálloda található itt. Az elérhetőtől a luxusig. Jelentős gasztronómiai élményben lehet része az ide látogató turistának, van pár jó étterem a városban. Ár kategória, az ilyen idegenforgalomra épülő helyekre jellemzően hol kicsit magas, hol elfogadható. Érdemes körültekintőnek lenni mielőtt szállást foglalunk, vagy hogy hova ülünk be vacsorázni.

Jellemzően az apartmanok, szállodák a fürdő másfél kilométeres körzetében helyezkednek el, ebből a szempontból, nekem kicsit el van szelektálva a város a turistáktól. Sétáló utcája nincs a városnak, fő utcáján boltok váltogatják egymást, gazda bolt, műanyagos, méteráru, bank, telefon, butik. Amit hiányolok, az egy jó kávézó, étterem a fő utcán. Nincs miért bemenni a belvárosba egy alkalomnál többször a fürdő vendégnek, ide meg valljuk meg 90 százalékban azért érkezünk. Mindent egybe vetve a város szépen felújított, rendezett.

Kisebb távolságról érkezőknek egy napos programnak is tudom ajánlani, viszont érdemes akár több napra is ide jönni pihenni, mert a környékben bőven akad látnivaló, meg ha nem akarunk kirándulgatni, ott van pihenésre a gyógy- és wellness fürdő.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.