Mozdulj ki otthonról! Hogyan válassz ruházatot?

Ha gyakorlott túrázó vagy neked nem lesznek ismeretlenek ezek a dolgok, ha viszont kezdő vagy, egy két alap dologra szeretném felhívni a figyelmedet.

 

Ruházat megválasztása

Biztosan hallottad már sok helyen: az évszaknak megfelelő öltözet.

De mi is az?

Szerintem nincs évszaknak megfelelő, csak időjárási viszonyoknak. Nyáron könnyű, jól szellőző, olyan anyagból készült ruhát válasszunk, ami nem felissza az izzadságot, hanem elvezeti a testünk felületéről. Erre a célra alkalmasak lehetnek a futó, vagy kerékpáros felsők, rövid, vagy hosszú ujjú pólók, pulcsik. Színük miatt észrevehetőbbek is vagyunk. De a jó minőségű pamut is jó választás, mert nyárom az is hamar leadja a nedvességet. Nadrág tekintetében legyen inkább kicsit bő, kényelmes. Anyagra hasonló mint a felső öltözeté, hiszen aminek van teteje, annak van alja is.

Egy a lényeg, olyan ruhába menjünk kirándulni, ami kényelmes és szeretjük viselni. Színe is mindegy, ez mindenkinek az ízlésére van bízva. Én magam szeretem a természetközeli színvilágot.

Hidegebb időben próbáljunk meg rétegesen öltözködni. A fő szempont itt is az, hogy a ruházat szellőző legyen, de a meleget is megtartsa. Víz és szélálló. A neves túramárkáknál figyeltem meg, főleg az utóbbi időben, hogy kezdenek elmenni a divat irányába, a minőség rovására. Erről annyi a személyes véleményem, hogy ami jó a hétköznapi életben, az nem biztos, hogy egy kiadós hegyi sétánál, vagy egy erdei harmatos császkálásnál is megállja a helyét, fordítva inkább igaz. Alapos körültekintéssel meg lehet találni, hogy jól is nézzen ki és használható is legyen minden célra, és ha igazán körültekintőek vagyunk, egy jó akciót kifogva a pénztárcánkat is megkímélhetjük.

Cipőből ha tehetjük érdemes többet választani. Keményebb terepre vagy könnyebb terepre. Szempont itt is a vízállóság, a hőtartó képesség, a csúszásmentes és vibráció elnyelő talp, na meg persze a tartósság. Stabilan fogja a bokát, de legyen kényelmes viselet. Kiegészítők, sapka, sál, kesztyű, időjárásnak megfelelően. Egyre mindenképp figyeljünk oda, se alá, se túl öltözni nem szabad!

Hátizsákod ne hagyd otthon, megkönnyíti a terepen való mozgást, és a hasznos holmijaidat kényelmesen tudod magaddal vinni. Már kipróbáltam többféle típust, anyagot. Nekem ami eddig a legjobban bejött az a bőr, minimum két rakodó fakkal. Előnye: könnyen tisztítható, és egyszerűen lehet vízállóvá tenni. Hétköznapokon is viselhető, nem úgy, mint egy kimondott túraháti.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.