Sopron

A leghűségesebb város, Civitas Fidelissima. 1921-es trianoni békeszerződés után népszavazással döntötték el, hogy a város és hozzá tartozó nyolc település melyik országhoz tartozzon. Sopron többsége Magyarország mellett döntött.

A maga nemében egyedülálló hangulatú megyei jogú városunk, az Alpokalján. Magyarország észak-nyugati csücskében helyezkedik el, Ausztria szomszédságában. A város az Ikva patak völgyében épült, a Soproni-hegység és a Balfi-dombság  között. Nem messze található a Fertő-tó is.

A táj mikroklímájának köszönhetően jelentős a borászata, ami a határ túl oldalán folytatódik. Jellegzetes bora a kékfrankos.

A terület már az őskortól fogva lakott, a rómaiak a Scarbantia nevet adták neki, ami a népvándorlás során elpusztult, csak a honfoglalás korában épült újjá a város. A 9-11. század táján a régi római városfalat megerősítették, építettek hozzá, valamint felépült a vár is. Magyar nevét egy Suprun nevű ispánról kapta, 1153-ban már városként említik.

A város, jelentős történelmi múltra tekint vissza, ennek köszönhetően rengeteg a látnivaló az ide érkezők számára. Akár egy napos akár több napos úti célunk lehet ez a patinás Győr-Moson-Sopron megyei város.

Egyik ilyen látnivaló, és a város jelképének számító Tűztorony, amit a 13. században építettek. 1676-ban a város teljesen leéget, ezt követően a régi középkori épületek helyére barokk stílusú épületeket emeltek, ezzel megszületett a mai belváros. Itt sétálva az ember el tudja képzelni milyen lehetett a 19. századi magyar polgári élet, az akkori kor szelleme az épületek falai közt ragadt. Engem a mai napig csodálkozással tölt el a város, még így modernizálódó, rohanó világunkban is. Jó ezeken a helyeken kicsit megállni, eltűnődni azon, hogy a nagy civilizáció, ipari forradalmak, modern találmányok előtt is volt élet, s tán sokkal nyugodtabb, ember közelibb lehetett az a világ, mint most amiben élűnk.

Oldalakon keresztül lehetne írni a látványosságokról ebben a városban, Fő tér, Kecske-templom, Várkerület, és még sorolhatnám. Brembergbányán szénbánya működött, 1951-ben bányavíz miatt bezárták.

1919-ben Selmecbányáról ide telepítették a Selmeci Akadémiát aminek jogutódja a ma is működő Nyugat-Magyarországi Egyetem.

Az ide utazók számítsanak rá, hogy Sopron szeles város, az Alpok vonulatainak köszönhetően. A város körülvevő erdőkben nagy túrákat tehetünk, sok helyen kiépített parkerdő található, a levegő minősége kivaló, ennek köszönhetően működik a Lővérekben az Állami Szívszanatórium.

Túrizmusa jelentős, turisztikai besorolásban a kilencedik leglátogatottabb magyar város. Számos étterem, vendéglátóhely gondoskodik a gasztronómiai élményeink kielégítésére.

Az ide utazóknak kellemes kikapcsolódást, feltöltődést kívánok. Én magam mindig feltöltődve távozom és egy újabb élménnyel  leszek gazdagabb, akár hányszor ellátogatok ide, Nyugat Magyarország ezen szegletébe.

Post Author: Kikapcs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.